LUCRĂRI DE ÎNTREȚINERE ȘI REPARAȚII
MONUMENTUL SIMION BALINT
Clădirea este Monument istoric, cod Lista Monumentelor Istorice: AB-II-m-B-00417, componentă a Peisajului Minier Istoric Roșia Montană, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Beneficiarul finanțării: PAROHIA GRECO-CATOLICĂ
Lucrările sunt finanțate de Institutul Național al Patrimoniului prin Ministerul Culturii și cofinanțate de proprietari, iar asociația noastră se ocupă pro-bono de implementare și/sau promovare.
Descrierea lucrărilor: intervenii cu caracter profilactic, menite să prevină dezvoltarea unor degradări majore (biocidare, curățarea crustelor, consolidare, hidrofobizare); ambientului monumentului propriu-zis i se adresează lucrări de eliminare a intervențiilor recente nocive.
Finalizare lucrări
11.2022
Lucrarile la monumentul lui Simion Balint, probabil personalitea locală cea mai importantă de la Roșia Montană, au luat sfârșit. Vă așteptăm să vizitați monumentul din cimitirul Bisericii Greco-Catolice din Rosia Montana
Începere lucrări
28.06.22
Au început lucrările de reparații la MONUMENTUL SIMION BALINT! Recent s-a semnat contractul de execuție a lucrărilor, iar acum au început lucrările de curățare a vegetației și consolidare.
Apariții media: vezi aici articol Adevarul
Realizare Proiect și obținere Finanțare
05.05.2022
În perioada noiembrie 2021 - ianuarie 2022 am lucrat împreună cu arhitecți, ingineri și reprezentanții obiectivului la realizare proiectului de reparații, întocmirea devizelor și obținerea avizelor și autorizațiilor necesare. Apoi a urmat depunerea proiectului la sesiunea de finanțare Timbrul Monumentelor Istorice oferită de Institutul Național al Patrimoniului.
În 05.05.2022 s-a reușit obținerea finanțării și semnarea contractului de finanțare cu INP.
Stare inițială și VALORI
01.11.2022
Forma de obelisc a monumentului funerar propriu-zis reflectă o caracteristică importantă a mediului social minier de la Roșia Montană, conectarea interconfesională, forma fiind uzitată frecvent în cimitire, indiferent de confesiune pe parcursul secolelor XVIII-XIX. Obeliscul este așezat pe un soclu, tratat la partea superioară cu o succesiune de profile în retragere (tor și scotie). Soclul este montat pe o bază dublă, cu profilatură fațetată, geometrică.
Simion Balint este probabil personalitea locală cea mai importantă de la Roșia Montană, fiind intrinsec legată de Revoluția de la 1848, motiv pentru care este recunoscut în întrega Țară a Moților și România, alături de Avram Iancu, ca unul dintre cei mai importanți revoluționari.
Degradările sunt determinate de situarea monumentului în mediul ambiant, fiind în contact direct cu factorii climatici: factorii fizici, temperatura, radiaţiile solare, acţiunea umezelii şi apa, fenomenul repetat de îngheţ/dezgheţ (unul dintre cele mai nocive), curenții de aer, factorii climatici şi factorii biologici.