Educație și Antreprenoriat
Ne dorim sa avem o comunitate educata. Organizam ateliere educative, scoli de vara, cursuri de formare profesionala sau spijinim scoala din sat cu diverse actiuni. Vezi mai jos proiectele noastre:
Atelier de Teatru 2023
1 - 6 August 2023
Actorul Michael Paciu de la Teatrul National Aureliu Manea din Turda a sosit la Roșia pentru a crea cu tinerii din zonă o piesă de teatru prezentată publicului în cadrul Festivalului Roșia Montană ALIVE 2023. Au avut loc exerciții de storytelling, improvizație, jocuri de teatru și teatru forum. Teatrul educațional provoacă participanții la nivel emoțional și intelectual, stimulează creativitatea și dezvoltă abilități de comunicare, exprimare, integrare, spirit de echipă, încredere de sine, solidaritate, curiozitate, și mai ales empatie. Atelier a fost cofinanțat de AFCN.
Întâlnire de lectură
07 Iulie 2022
Am organizat o întâlnire de lectură cu focus pe istoria locală. Și nu oricum, ci cu sprijinul d-nei prof. Nicoleta Golgoț, localnică din satul Cărpiniș și a d-nei prof. Dr. Mirela Crâsnic din Bucium, pasionată de studiul mitologiei, etnografiei și istoriei Apusenilor.
Sprijin pentru tipărirea cărții lui Daria
06.2023
Am găsit fonduri pentru sprijinirea tipărirea cărții "În Căutarea Adevărulului" a lui Daria Tolomeiu, elevă la Școala din sat. Cartea tocmai a fost tipărită și am organizat lansarea acesteia în cadrul Festivalului Copiilor pe 3 Iunie în Parcul Casină din Roșia Montană unde a venit însoțită de doamna profesor de limba romana Elena Furdui.
Atelier de teatru 2022
07.2022
Actrița de teatru și film Katia Pascariu a sosit la Roșia pentru a crea cu tinerii din zonă o piesă de teatru prezentată publicului în cadrul Festivalului Roșia Montană ALIVE 2022. Au avut loc exerciții de storytelling, improvizație, jocuri de teatru și teatru forum, iar la finalul atelierului am făcut o excursie în județul Cluj pentru a vedea cum arată culisele Teatrului Național Turda. Atelier a fost cofinanțat de AFCN.
Atelier TUR Cinemtografic
07.2022
În cadrul atelierului de tur ghidat tinerii din sat, îndrumați de Cristi Botar au analizat filmele realizate la Roșia în anii 80 pentru a putea realiza și marca un traseu ghidat cinematografic al satului. De asemenea au fost create mai multe panouri cu scene din filme pentru a fi montate prin tot satul și astfel să amintească vizitatorilor scenele filmate acolo. Panourile conțin și un cod QR care duce pe platforma www.turcinema.rosiamontana.eu unde se poate vedea online tot traseul cinematografic sau se pot urmări filmele realizate în anii 80 la Roșia (Flăcări pe comori, Nunta de Piatră, Duhul Aurului). Atelier a fost cofinanțat de AFCN.
Atelier de STORYTELLING
07.2022
Mirela Miron profesoară de limba și literatura română împreună cu 6 elevi de la Liceul de Informatică din Cluj au sosit la Roșia pentru a lucra împreună cu tinerii de aici la realizarea unui scurt film documentar de storytelling despre viața și obiceiurile oamenilor din sat. Pe parcursul a două zile au cules de la localnici diverse povești și povestiri care se vor constitui într-o mică arhivă video a satului Roșia Montană. Ulterior se va realiza un montaj video sub îndrumarea doamnei profesor, cu câteva dintre povestirile de viață sau mitologice ale localnicilor, ce va fi proiectat la Festivalul Roșia Montană Alive. Povestea turului a ajuns și la Stirile ProTV, vezi aici reportajul. Atelier a fost cofinanțat de AFCN.
Ziua cărților deschise
08 Mai 2022
Azi a avut loc prima ediție a evenimentului "Ziua cărților deschise" la inițiativa colegilor noștri, Elena Claudia și Madalin, care s-au bucurat de sprijinul cadrelor didactice ale Şcoala Gimnazială "Simion Balint" Roşia Montană. Ne-au fost alături dna. conf. univ. dr. Chiciudean Gabriela de la Universitatea din Alba Iulia, critic literar, care a prezentat cartea „Măriuca”, scrisă de Lucian Domșa, Doamna conf. univ. dr. Chira Rodica a pregătit, așa cum ne-a promis, a pregătit o activitate integrată apreciată de cei mici, iar jurnalistul Andrei Narița a avut o pledoarie foarte convingătoare adresată în primul rând copiilor, cărora le-a povestit cum cititul l-a ajutat și propulsat în cariera sa.
Curs de Punct Gastronomic Local
09.2021
La cursurile de Punct Gastronomic Local au participat timp de 4 zile, 31 de persoane. Prin acest demers sperăm să îi ajutăm pe oamenii din zonă să-și deschidă o mică afacere unde să poată oferi începând de anul viitor o masă caldă turiștilor, cu produse din ograda proprie. Am vazut linii de finanțare pentru puncte gastronomice locale si am facut chiar si o simulare de accesare fonduri pe un caz aplicat al unui localnic. Ne bucurăm că există interes și că oamenii din zonă sunt deschiși la noi alternative. Vrem să redăm Roșia Montană localnicilor, să găsească alternative de trai în acest loc minunat și plin de oportunități. Mulțumim celor de la Agenția Națională A Zonei Montane care au răspuns apelului nostru și țin acest curs gratuit aici la Roșia și vă mulțumim și vouă pentru donatiile pe care le faceți către organizația noastră prin care reușim să punem pe roate diverse idei de dezvoltare a zonei.
dotarea școlii cu laptopuri
22.10.2020
În contextul pandemiei școala din sat a trecut la scenariul roșu, dar nu are sălile dotate cu laptopuri pentru a putea face transmisii live către elevi. Partenerul nostru, Casa Petri, s-a decis să ofere pe un laptop funcțional 2 nopți de cazare și un tur ghidat în sezonul 2021. A primit un răspuns neașteptat de la oameni din toată țara și am reusit sa adunam cate un laptop pentru fiecare elev din sat. Vezi mai multe detalii si imagini despre cum s-a desfasurat aceasta campanie aici
Înfințare Centru media
2020
În anul 2020 am inițiat o campanie de adunare de fonduri pentru amenajarea unui centru media și astfel am reușit să amenajăm la parterul casei parohiale unitariene (restaurat recent de Adoptă o Casă) un centru media dotat cu mobilă nouă, internet, laptopuri, măști, dezinfectat și lemne de foc. Aici pot să vină copii din zonă ce nu au acces la internet pentru a participa la școala online, traininguri sau sesiuni de formare profesională. Cei ce doresc să rezerve centrul media pot să ne trimită o rezervare prin formularul de contact.
pot încăpea 8 persone la masă și 5 persoane pe bancă.
dotări: ecran TV 120cm hdmi, 2 laptopuri, white board, imprimată, hârtie, pixuri, creioane, carioci
Solicităm implementarea programului "Masă caldă" la școala din Roșia
01.10.2020|nr. inreg: 6376/26.10.2020
Elevii din sat au dreptul la o masă caldă dar nu o primesc, am făcut cereri către Primărie pentru a afla detalii și pentru cere măsuri urgente pentru deblocarea situației. Iată ce am aflat si ce s-a intamplat de atunci:
1⃣ Suma de 156.000 lei destinată programului este în Bugetul Primăriei încă din 16 septembrie, dar s-au incurcat in hartii
2⃣ Pe 26 octombrie am făcut noi cererea de informații, iar 4 zile mai târziu, pe 30 octombrie, s-a demarat procedura de achiziție publică pentru serviciile necesare.
3⃣ Pe 10 noiembrie s-a finalizat procedura prin semnarea contractului de furnizare de servicii!
Urmează să aflăm și de ce ne raportăm doar la suma aferentă tranșei 2, și nu la întreaga sumă (300.000 lei cf. Ordonanței) și ce anume s-a întâmplat cu diferența de 144.000 lei, precum și când, exact, va începe furnizarea serviciilor - cel mai probabil după ieșirea din scenariul roșu.