Acțiuni pentru a include Roșia Montană în unesco

Unul din principalele scopuri ale asociației noastre este sprijinirea pe plan local a includeri sitului Roșia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO. Pentru asta am demarat următoarele demersuri:

Demontăm miturile despre Roșia Montană în UNESCO!

Iată câteva dintre ”miturile” vehiculate în legătură cu includerea Sitului Minier Istoric de la Roșia Montană, intrate deja în ”folclorul local” (ajuns până la guvern și parlament), fără însă să aibă legătură cu legea, ghidurile UNESCO sau chiar cu argumentele Statului Român. Am încercat să enumerăm câteva, să documentăm care sunt procedurile, legile, reglementările și pozițiile oficiale pentru a putea oferi o imagine lipsită de patimă, ancorată în realitate și pentru a evita manipulările ajunse la cote maxime în aceste zile.

Dacă ai o întrebare despre UNESCO te rog să ne scri pe oricare din modalitatile de contact din partea de jos a paginii, iar noi o să încercăm să găsim un răspuns documentat în cel mai scurt timp, pe care apoi o să-l primești pe email. 

1. Dacă intrăm în UNESCO, nu mai putem ieși...
Fals. Decizia de a supune evaluării UNESCO un sit aparține doar Statului. UNESCO nu te poate introduce cu forța pe Listă și nici nu te poate ține acolo. Există exemple de state care au renunțat la statutul UNESCO pentru a aborda direcții de dezvoltare care nu erau în acord cu protejarea monumentelor incluse în Listă (de exemplu, afectau integritatea sau autenticitatea sitului, ca în cazul orașului Dresda). 

Statul este cel care identifică, nominalizează, protejează, gestionează și își conservă propriul patrimoniu, nu UNESCO. (art. 15, Operational Guidelines for the Implementation of the World Heritage Convention). UNESCO evaluează nominalizarea și monitorizează respectarea angajamentelor statului față de propriul patrimoniu, iar în cazul în care acesta nu le respectă, poate decide eliminarea sitului din Listă. Nu există ”amenzi”, daune sau chemări în judecată ca în cazul mineritului, tocmai pentru că interesul direct este al statului - prin structurile sale centrale și locale, nu al altei entități.

2. Dacă vine UNESCO, nu mai putem construi nimic.
Fals. Nu UNESCO instituie măsuri de protecție, ci Statul, anterior momentului la care introduce în Lista sa Tentativă (Lista indicativă, de așteptare) și apoi cere începerea procesului de evaluare pentru un sit, acesta trebuie să fie deja protejat legal de stat. Cu alte cuvinte, una dintre condițiile analizării dosarului este aceea ca statul să arate care sunt măsurile de protecție deja instituite la nivel național. (art. 15 și art. 53, Operational Guidelines for the Implementation of the World Heritage Convention).

În cazul Roșiei Montane, monumentele istorice, arheologice, de arhitectură, galerii miniere etc. care constituie nucleul dosarului de nominalizare la UNESCO sunt incluse în Lista Monumentelor Istorice a României încă din 1991/92. Așadar, aceste monumente istorice nu dobândesc un regim de protecție acum, la includerea în Lista UNESCO, ci îl au deja.

Pe de altă parte, de 10 ani nu se poate construi la Roșia Montană. Nu legal. Asta pentru că nu există un PUG/PUZ, deci nu se eliberează nici măcar certificate de urbanism, cu atât mai puțin autorizații de construcție. Situația actuală nu este cauzată nici de UNESCO, ci de faptul că autoritatea locală nu face un nou PUG. Asta blochează investițiile, construirea, dezvoltarea. UNESCO, prin recomandările sale, tocmai acest lucru îl încurajează: întocmirea de noi planuri de urbanism, de urgență! 

3. UNESCO va împiedica mineritul.
Fals. În momentul de față, așa cum am arătat mai sus, pe raza Roșiei Montane există monumente deja protejate de zeci de ani. Realizarea oricărui proiect, minier sau de altă natură, trebuie să țină cont de regimul de protecție instituit prin lege pentru aceste monumente. Așadar, un operator, minier sau de alt tip, fie că a inițiat un proiect în 1997 sau în 2022, are aceiași pași legali de parcurs la nivel național în procesul de avizare, în raport cu monumentele istorice.
Aceste aspecte sunt argumentate chiar și de avocații care apără Statul Român în procesul de arbitraj de la Washington, insistând asupra faptului că proiectul minier se putea implementa și în trecut, dar se va putea implementa și în viitor, cu parcurgerea acelorași pași procedurali legali.

Iată ce spun avocații Statului Român către Tribunal, foarte clar și răspicat: ”RMGC could and can still mine in the Project area if it first obtains the requisite ADCs and if the declassification process is completed.” - adică RMGC ar putea (în viitor) și poate (și acum) face minerit în perimetrul proiectului dacă obține certificatele de descărcare arheologică și procesul de declasare a monumentelor este complet. (Respondent’s Response to Claimants’ Answers to the Tribunal’s Questions in Procedural Order no. 27 / 13 July 2020, pag. 117).

Așadar, includerea în UNESCO nu introduce pași suplimentari în calea implementării unui proiect minier (sau de orice alt tip) față de situația actuală, în raport cu monumentele istorice. O spune Guvernul României prin vocea avocaților care reprezintă statul la Washington, dar o mai spun și experții UNESCO: În cazul siturilor culturale – şi cu atât mai mult în cel al peisajelor culturale, cum este şi cel de la Roşia Montană – această politică de interzicere a exploatărilor nu există. Ceea ce contează în aceste situaţii este modul în care omul interacţionează cu natura care îl înconjoară. Această relaţie specială poate să se traducă şi prin extracţie.”- spune Alessandro Balsamo, specialist în cadrul Centrului Patrimoniului Mondial UNESCO, citat de Europa FM.

4. Dacă vine UNESCO, nu se mai pot deschide afaceri, totul va fi blocat.
Fals. Așa cum am arătat mai sus, includerea în Patrimoniul Mondial nu aduce o supra-reglementare iar deciziile legate de ce, cum, când și din ce fonduri sunt luate în totalitate de autoritatea locală, împreună cu cea centrală, după caz.

5. Dacă vine UNESCO, se vor tăia ajutoarele sociale…
Fals. Nu există absolut nicio legătură între condițiile de acordare a ajutoarelor sociale, de orice fel, și UNESCO. Acestea se acordă sau se retrag pe baza situației punctuale a fiecărui individ în parte, nu pe baza existenței unui statut UNESCO pentru perimetrul în care au domiciliul. Pentru a verifica în detaliu care sunt situațiile în care o persoană poate pierde ajutorul social, am cerut Ministerului Muncii să ne răspundă la această întrebare și iată răspunsul acestora mai jos:

6. Dacă vine UNESCO se vor mări impozitele pe clădiri și terenuri...
Fals. Impozitele pe clădiri și terenuri sunt stabilite, prin lege, de Consiliul Local - în nici un caz de UNESCO! Mai mult, de la 1 ianuarie 2018, imobilele clasate ca monumente istorice sunt scutite de plata impozitului! Legea permite inclusiv ca, prin decizie a consiliului local, scutirea să fie extinsă și la clădirile care fac parte din zonele protecție sau care nu au fațadele renovate.

Mai multe detalii aici.

Scrisoare spre Guvern pentru a nu bloca includerea în UNESCO

05.07.2021

Azi, 5 iulie 2021, 84 de organizații* active în domeniile protejării patrimoniului cultural, mediu, dezvoltare durabilă, tineret, social și anti-corupție transmit Guvernului României o scrisoare** deschisă în legătură cu evoluția procesului de includere a Sitului Minier Istoric de la Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial, în contextul în care în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Guvernul ia în considerare, din nou, o posibilă amânare sau retragere a dosarului de nominalizare.

Organizația noastră, RosiaMontană.Community - Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial, se află printre inițiatoarele acestui demers.
**English version here.

dlui Florin Cîțu, prim-ministru
dlui Bogdan Gheorghiu, ministrul culturii
dlui Ludovic Orban, președinte PNL și al Camerei Deputaţilor

05 iulie 2021


VA PICA GUVERNUL CÎȚU TESTUL „ROȘIA MONTANĂ”?


Stimate domnule Florin Cîțu,
Stimate domnule Bogdan Gheorghiu
Stimate domnule Ludovic Orban,

În contextul

discutării pe 24 iulie 2021 în Comitetul Patrimoniului Mondial a candidaturii Sitului Minier Istoric de la Roșia Montană pentru includerea în Lista Patrimoniului Mondial, nominalizare care se bucură de recomandare de înscriere din partea organismelor consultative ale Comitetului, 

reamintim că


subliniem că

retragerea nominalizării de pe agenda discuțiilor Comitetului (așa cum este descrisă în Ghidul Operațional UNESCO) înseamnă pierderea definitivă a întregului demers și că o eventuală revenire presupune refacerea dosarului și a evaluării sale. Acest scenariu prelungește și mai mult starea de vulnerabilitate a comunității locale, sărăcia și lipsa de perspective din ultimii 20 de ani, fiind totodată și un grav semnal de alarmă legat de ceea ce Guvernul și-a asumat în raport cu patrimoniul României la nivel național și internațional,

noi, semnatarii acestei scrisori, vă solicităm public ca în cel mai scurt timp și fără prejudicii în raport cu situația Roșiei Montane (în contextul dezbaterii din Comitetul UNESCO, dar și în cadrul arbitrajului de la Washington), să vă respectați angajamentele luate atât prin programele de guvernare (prin care ați promis „Transformarea localității într-un model de dezvoltare sustenabilă, bazată pe valorificarea patrimoniului cultural și natural și pe implicare civică”, Transferarea Muzeului Mineritului din administrarea Întreprinderii Miniere Roșia Montană în cea a Ministerului Culturii, pentru înființarea Muzeului Național al Mineritului Aurifer”; Continuarea finanțării restaurării obiectelor din Lista Monumentelor Istorice prin PNR sau prin Timbrul Monumentelor Istorice”; Sprijinirea administrației locale, în vederea realizării Planului Urbanistic General (PUG) Roșia Montană”), cât și cele făcute în fața comunității internaționale, a UNESCO și, mai ales, în fața comunității locale din Roșia Montană.

Vă solicităm să nu întreprindeți niciun fel de act sau de procedură administrativă prin care să blocați discutarea candidaturii Roșiei Montane la UNESCO din iulie 2021. Vă solicităm să acordați un mandat ferm delegației care va reprezenta Statul Român la reuniunea Comitetului în sensul susținerii fără echivoc a candidaturii Roșiei Montane pentru includere în Lista Patrimoniul Mondial UNESCO.

Aveți șansa, domnilor, să demonstrați prin fapte ceea ce ați promis până acum și ceea ce ați reproșat adversarilor dvs. politici: că nu doriți distrugerea Roșiei Montane. Este un moment crucial, nu doar pentru Roșia Montană, dar pentru întreaga societate civilă care urmărește cu foarte mare interes evoluția evenimentelor din următoarea lună pe acest subiect.

Întâlnire cu comunitatea referitor la includerea în UNESCO

05.07.2021

Roșia a prins viață, în seara aceasta am instalat o masă rotundă in centrul satului pentru a discuta cu comunitatea despre viitor și UNESCO. Virgil Apostol ne-a povestit despre situl unesco și Ștefan Bâlici, directorul Institutului Național al Patrimoniului a răspuns întrebărilor cetățenilor. Este doar prima întâlnire, vor urma și altele la care contăm pe roșieni să-și păstreze interesul și dorința de implicare. Trebuie sa lucrăm împreună, să ne dezvoltăm împreună, doar așa putem reuși. Detalii si harta zonei UNESCO o gasiti pe www.rosiamontana.world

Solicitare pentru includerea sitului Roșia Montană în UNESCO

02.02.2020|nr. inreg: 677/05.02.2020

02.02.2020 Trimiterea solicitării

Suntem direct interesați de evoluția acțiunilor pentru integrarea sitului Roșia Montană în UNESCO și dorim să:

cerere informare autoritati ian2020